Skulder smerter og problemer.

Smerter og problemer i skulderen opstår altid som følge af overenergi i en eller flere muskel. Det er vigtigt at læse: Årsag til overenergi og konsekvensen deraf.

Skulder musklerne:

Skulderen har atten muskler tilknyttet, dertil kommer der to bryst muskler og ryg muskel der virker på overarmen.

 

Deltoideus:deltorideus-c

Deltoideus anterior:
Som sidder øverst fortil på skuldren, problemer i den giver manglende evne til at løfte armen udad frem for kroppen.

Deltorideus medialis:

Sidder øverst midt på skuldren, problemer i den giver manglende evne til at løfte armen udad til siden

Deltorideus posterior:

Sidder øverst bagtil på skuldren, problemer i den giver manglende evne til at løfte armen udad og om bagved kroppen.

Trigger punkter give kun lokal smerte, men en del andre muskler sender smerter til dette område. Trigger punkter i deltoideus posterior er aldrig alene, men er ofte skabt af trigger punkter i de dybe hals muskler (scalenerne), pectoralis major eller rotations koppens muskler. Som alle sender smerter til hele deltoideus, ikke kun den posteriore del.
Smerter i deltorideus fejl diagnosticeres ofte til arthritis, bursitis, og tendinitis i rotations manchetten.
Systemiske symptomer kan være: Kvalme, migræne, hovedpine en sidegig, smerter mellem skulderbladene, lys afføring, forstoppelse, hormonelle og mentale problemer.

Biceps brachii:biceps-c

Den store overarms muskel, problemer i den medføre nedsættelse til at bøje armen. Og kan gøre det svært at dreje håndfladen opad. Endvidere holder den armens kugleled fast i ledskålen, uden en velfungerende biceps kan det være svært at løft noget uden skuldren gå af led.
Trigger punkter i biceps sender smerter til subraspinatus, foran på skuldren, og i albuefolden.
Trigger punkter kan være forårsaget af trigger punkter i infraspinatus, gentagende belastninger, specielt at løfte noget tungt med håndfladen opad, sport øvelser hvor man bøjer albuen kraftigt (hæve sig i bom).
Smerter i deltorideus fejl diagnosticeres ofte til bursitis, og tendinitis i rotations manchetten.

Levator scapula;

Gå fra nakkes hvirvler til inderste øvere hjørne af skulderblad. Løfter og rotere skulderbladet, en svag levator scapulae får skulderbladet til at rotere ud og nedad.
Trigger punkter i levator scapulae kan være årsag til smerte og stivhed i nakken. Hvis trigger punkterne er meget aktive, kan de sende smerter til inderste kant af skulderbladet.
Trigger punkter i leavtor scapulae gør at man ikke kan dreje hoved til den side hvor trigger punktet er.
Systemiske symptomer kan være: Ømme muskler, problemer med syre/base balancen.

Pectoralis major clavicularis:pectorralis major-c

Den store bryst muskel som hæfter på kravebenet. Svaghed i denne gør det vanskeligt at føre armen på tværs af brystet, svært ved at røre modsatte skulder, samt mindre styrke ved rotation af arm foran kroppen.
Trigger punkter giver smerte foran på bryst og skulder som kan trække ned langs armen på indersiden på albuens inderside og ned i fjerde og femte finger.
Trigger punkter holder skulderen trukket fremad, hvilket kan gøre det vanskeligt at trække armen tilbage. Det belaster musklerne i ryggen, og giver en rundrygget holdning, der med føre at hovedet skydes fremad, som igen belaster hals musklerne der så også udviklere trigger punkter.
Systemiske symptomer kan være: Fordøjelses vanskeligheder, stress, allergier, ben og knælidelser, brystproblemer for kvinder, tand problemer, lidelser langs mave meridianen.

Pectoralis major stanalis:

Den store bryst muskel som hæfter på brystbenet. Svaghed i denne gør det vanskeligt at føre armen fra hoften på til modsatte skulder, løfte tunge genstade uden at armen bliver trukket nedad.
Trigger punkter giver smerte foran på bryst og skulder som kan trække ned langs armen på indersiden på albuens inderside og ned i fjerde og femte finger.
Trigger punkter holder skulderen trukket fremad, hvilket kan gøre det vanskeligt at trække armen tilbage. Det belaster musklerne i ryggen, og giver en rundrygget holdning, der med føre at hovedet skydes fremad, som igen belaster hals musklerne der så også udviklere trigger punkter.
Trigger punkterne kan føre til hjerte arytmi, og smerte billeder der minder meget et hjerte anfald.
Systemiske symptomer kan være: Besværet vejre trækning, kronisk træthed, fordøjelses vanskeligheder, stress, allergier, ben og knælidelser, brystproblemer for kvinder, tand problemer, lidelser langs mave meridianen.

Pectoralis minor:

Fra skulderblad til bryst ribbenene. Trækker skulderbladet fremad.

Serratus anterior:serratus anterior-c

Fra forsiden af brystkasse til bagkant af skulderblad, fiksere, sænker eller roterer og trækker ned.
Ved svaghed vil det være svært at løfte armen, rhomboideus overtager dette giver ”englevinger”.
Trigger punkter sender smerter til: midt på ryggen ved skulderblads kant, siden af bryskassen ved armhulen og langs indersiden af arm samt til lillefinger siden af hånd. Det kan være svært at nå om på ryggen.
Dette kan give symptomer af sidestik, lungesygdom, abnorm sensitivitet og med virker til smerter ved emfysem (svært ved at tømme lungerne). Når der er problemer med serratus anterior kan det belaste hals musklerne der så igen kan give en hel rad af symptomer.
Systemiske symptomer kan være: Åndedræts vanskeligheder, astma, stiv nakke, kredsløbs problemer, lidelser i tyktarm.

Øvre trapezius:trapezius puperior-c

Går fra nakken til overkant af skulderblad. Svaghed i den ene side gør at hoved ikke kan komme ned til skuldren. Svaghed i begge sider gør det svært at udstrække halsen, hæve hoved fra mave liggende.
Trigger punkter i øvre trapezius kan give tindingehovedpine, smerter bag øjende, svimmelhed, smerter i kæbemusklen.
Systemiske symptomer: Øjen problemer, sløret syn, bindehindebetændelse, øre infektioner og høretab specielt i det lave svingnings område.

Trapezius medialis:trapezius medial-c

Muskel i mellem skulderblade: Svaghed medføre en ud drejning af skulderbladet og fremskudt af skulderen, svagheden kan medvirke til kyphosis.
Systemiske symptomer: Infektioner, skulder og arm problemer, halsproblemer, blodmangel og feber.

Trapezius nedre:rhomboideus_levator scapulae_Trapezius-c

Placeret mellem og under skulderblad.
Ved svaghed resultere det i et løftet skulderblad.
Trigger punkter kan give vedvarende eller brændende smerte i lænden. Og trigger punkter kan give stivhed i hals og nakke.
Trigger punkter i musklen kan bevirke ”engle vinger” og overfladiske trigger punkter kan give gåsehud på bagsiden af overarmen og på lårene.
Fejl diagnosticeres ofte som: sammenpresset bruskskiver, spinalstenose (forsnævring i rygmarvskanalen), bursitis i skulderen eller neuralgi, cervicogen – vaskulær – klynge og migræne-hovedpine.

Rhomboideus major:

Mellem rygsøjle og skulderblad: Svaghed det nederste skulderblad vipper udad. Rotation indad er besværlig.
Trigger punkter giver smerte mellem skulderbladene. Rhombideus trigger punkter kan ofte være resultatet af trigger punkter i pectoralis musklerne.

Infraspinatus:infraspinatus-c

Placeret på oversiden af skulderblad, og går til siden af overarm.
Ved svaghed vil over armen falder fremefter, svært ved at løfte og rotere armen. Kunne række armen om på ryggen, få frakken på.
Trigger punkter i infraspinatus sender smerter til: forsiden af skuldren, disse smerter opleves som de sidder dybt ned i ledet, der kan sendes smerter ydersiden af armen hele vejen til tommelfingeren, dette kan skabe satellit trigger punkter i fingernes strække muskler, der kan være stærk ømhed i biceps fugen og hele deltorideus, og der kan sendes smerter til nakken og skulderbladets yderkant. Det gør ond at ligge på skuldren og også på den modsatte skulder.
Når trigger punkterne bliver slemme nok kan det føre til, fejl diagnosen adhæsiv capsulitis / frossen skulder.

Teres minor:

Fra skulderblads yderkant nederst til bagsiden af overarms knogle:
Ved svaghed kan man ikke løfte og udad rotere arm.
Trigger punkter sender smerten til øverst bag på skulderen, kan give snurren eller følelsesløshed i fjerde og femte finger.
Systemiske symptomer: Svag skjoldbruskkirtel, basedow, struma, stofskifte problemer, vægt ændringer, infektioner, let til gråd, besvær med albuen, håndled, hånd der hænger udad, nakkestivhed, øjenlidelser, frossen skulder, tiningehovedpine, pandehulebetændelse, åndedrætslidelser, genitale lidelser.

Teres major:teres major-c

Fra skulderblads yderkant til forsiden af overarms knogle: ved svaghed i musklen, mister den sin styrke, når overarmen flekteres og udad føres i en rotation. Har svært ved eller kan ikke placere sin hånd i baglommen.
Trigger punkter i musklen giver en skarp smerte bagtil i deltorideus når man lader armene hvile på et bord eller når man strækker hånden frem og op. Trigger punkter kan forhindre armen i at strækkes helt ud, når man rækker hånden frem og op.
Systemiske symptomer: Rygvanskeligheder, endetarms lidelser, mentale lidelser, neurologiske lidelser, lidelser i central nervesystemet, mund lidelsere, hyperaktivitet.

Latissimus dorsi:

Fra ryghvirvlerne og hoftekam til forside af overarm. Svaghed giver forstyrrelser ved bevægelser hvor armen føres ind mod kroppen, og ved svaj af kroppen.
Trigger punkter kan give smerter: midt på ryggen ved nederste spids af skulderblad, på siden af underlivet, smerter kan brede sig ud til indersiden af arm og hele vejen ned til lillefinger og til fjerde og femte finger.
Trigger punkter kan forhindre armen i at rette sig helt ud, frem og op. De kan forhindre armen i at løfte sig helt.
Systemiske symptomer: Sukkersyge, for lavt blodsukker, høj skulder i den ene side, allergi over for sukker, koffein eller tobak. Ødemer, mundlidelser som paradentose, mundsår, tørre og revnede læber kan indikere et bugspytkirtel problem.

Triceps brachii:triceps-c

Fra skulderblad og bagsiden af overarm. Har ansvar for skubbe bevægelsen og er med til at holde skulderledet på plads.
Svaghed kan medføre manglende evne: til at udstrække underarm (nå en høj hylde), til at kaste og skubbe med udstrakt arm, til at bruge krykker eller stok, er involveret i tennisalbue, og indirekte årsag til prolaps c6/c7.
Trigger punkter i triceps der fem distinkte.
Trigger punkt et sender smerter til bag på skulderen og yderside af albue, til øvre trapezius og nakken ved halsens basis.
Trigger punkte to sender smerter til ydersiden af albuen og kan strække sig et stykke nedad underarmens overside, tennisalbue.
Trigger punkt tre sender smerter bag på overarm, kan trykke så meget at tommelfingeren siden af underarm og hånde bliver følelsesløs.
Trigger punkt fire gør albuen følsom for berøring, man kan ikke holde ud at hvile albuen mod noget.
Trigger punkt fem sender smerter til indersiden af albuen og indersiden af underarm. Golfalbue.
Alle trigger punkter kan give smerter i fjerde og femte finger, de kan også medføre en trykende følelse bagpå underarmen og i selve triceps.
Trigger punkter begrænser evnen til at bøje og strække armen.
Fejl diagnoser er artritis, tendinitis og bursitis.
Systemiske symptomer: Sukkersyge, for lavt blodsukker, høj skulder i den ene side, allergi over for sukker, koffein eller tobak. Ødemer, mundlidelser som paradentose, mundsår, tørre og revnede læber kan indikere et bugspytkirtel problem.

Subraspinatus:

På toppen af skulderblad og til overarms knogle. Løfter armen fra strakt ud til siden og op over hoved. Ved svaghed midtes denne evne.
Trigger punkter sender smerter til ydersiden af og øverst på skuldren, samt lige over albuen.
systemiske symptomer: skulderproblemer, genitial og urinvejslidelser, kredsløbsproblemer, lidelser på stemmebåndet, stress, indlærings vanskeligheder, psykiske blokeringer.

Coacrobrachialis:coracobrachinalis-c

Fra acromen til midt på overarm. Ved svaghed kan man ikke løfte fremad med strakt arm op over hovedet, svært ved at rede sit hår / børste tænder.
Trigger punkter sender smerter til øverst på forsiden af skulderen og bag på overarm, underarmen, håndryggen og ud i tredje finger.
Systemiske symptomer: kronisk hoste og andre lunge problemer.

Subscapularis:sub scapularis-c

På bagsiden af skulderblad til forside af overarm. Ved svaghed manglende evner til at rotere overarm indad.
Trigger punkter sender smerter til: området mellem skulderblad og overarm, håndled på oversiden.
Systemiske symptomer: Hjerte banken, smerter i skulder og bryst, blødende gummer, tunge og svælg lidelser, emotionelle problemer angst hysteri.

Behandling af smerter i skuldren og funktions nedsættelse i skuldren:

Visuel inspektion af krops holdning og en palpering af spændings tilstanden. Samt få et overblik over hvilke bevægelser er hæmmet og hvilke der evt. giver smerte.
Behandlingen beså i at identificer og afspænding af de involverede muskler med overenergi, dette gør jeg som kinesiolog ved at bruge muskel test, og en afspændings teknik (reaktive muskler). Derved bringes musklernes tonus i balance i forhold til hinanden.
I tilfælde af meget overspændte muskler, kan der blive tale om at man skal udføre biokinetiske øvelser der hjemme.
Herefter opløses triggerpunkter, ved hjælp af massage, dette kan kun sjældent lykkes på en enkelt gang, og der må påregnes hjemme arbejde i den forbindelse.
Så masserers muskler, med en passende teknik, hvor der er ophobning af affaldsstoffer,
Tilsidst kan det blive nødvendigt at behandle hypotone (underspændte) muskler, det gøres med modtryk på musklen, kombineret med en åndedræts teknik.
Og så kan der ordineres evt. vitaminer / mineraler og som nævnt: Biokinetiske øvelser (afspændings øvelser) / selv massage af punkter.

Tilbage til behandling af