Meridiansystemet blev sandsynligvis først opdaget af kineserne for mere end fem tusinde år siden.
Jeg kan ikke fortælle hvad det er og det er der vist ingen der kan, men der er en del teorier om hvad det er og jeg sætter nogen links nederst på siden her, hvis det har interesse.
Men teorier kan ses som tro eller overtro. Oplevelsen tæller, når der ikke er noget bevis. Og hvad er et bevis overhovedet og på hvilket niveau? For hvis vi tager en gruppe på hundrede mennesker med eks. hovedpine, så vil der sandsynligvis være hundrede forskellige årsager til hovedpinen. Ved behandling med en hovedpinepiller – vil man kunne dæmpe smerten og det er et reproducerbart resultat og man kan have en kontrolgruppe osv.. Men er det underlæggene problem mon løst? Har man fjernet eller undertrykt signalet? Det kunne sammenlignes med at olielampen lyser i din bil – du kører til mekanikeren og han hiver lampen ud og siger: “Du kan bare køre videre”. Det ville du ikke finde dig i, vel?
Så hvis vi ser på årsagen til hovedpinen hos de hundrede mennesker, vil de første underliggende årsager ofte være: Triggerpunkter, muskel-ubalancer, meridian-ubalancer, kemiske-ubalancer, følelsesmæssige problemer og / eller en kombination af dem.
Så på det finere, eller mere specifikke plan, kan vi ikke bare give én type behandling til alle – derfor ingen beviser og ingen kontrolgruppe, men kun individuelle oplevelser og subjektive beretninger.
Symptomer kan komme igen, selv efter individuel behandling, hvilket betyder at årsagen skal findes på et “dybere” niveau, det kunne være: gentagende bevægelser, statiske stillinger, madvaner, ydrer omstændigheder fysisk eller psykisk, egne tanker og ideer om verden, osv.
Så jeg vil vise dig at disse meridianpunkter og -baner har indflydelse på hvordan kroppen virker.
Hvis du bestiller en kinesiologi-session – vil jeg vise dig det, og hvis du ikke er overbevist, efter jeg har vist dig meridiansystemets indflydelse på kroppens muskler – kan du gå igen og det har ikke kostet dig en krone. Men – har du fået oplevelsen “det virker” og fortsætter sessionen, må du selvfølgelig betale.
Hvis du ønsker en sådan en prøve – skal du gøre mig opmærksom på det ved tidsbestillingen.
Meridian systemet bruges bl.a. af den klassiske akupunktur.
Meridian systemet består af: To system meridianer, central og guvernør meridianerne. Tolv organ meridianer og de seks så kaldte ekstra meridianer.
Det diagram som illustrerer hvordan meridianerne påvirker hinanden er de ”Fem elementer”. Hvis der er ubalancer i meridian systemet er der altid minimum to, en overenergi og en underenergi.
Til system og organ meridianerne er der knyttet muskler, ved at teste disse muskler kan man finde meridian ubalancer. Til meridianerne er der knyttet de såkaldte alarmpunkter, ved at teste disse kan man finde over energier.
Meridian systemet er baseret på ligevægten mellem Yin og Yang, to modvirkende kræfter, der hele tiden skal holdes i balance. Der er en konstant udveksling mellem Yin og Yang og de indeholder begge hinandens elementer. Symbolet på Yin og Yang skal ses som en dynamisk udveksling af de to energiformer, der holder hinanden i ave som forenende modsætninger. Grundprincippet i meridian systemet bygger på den Taoistiske forståelse, at mennesket er ét med naturen. Vi er en lille del af en større sammenhæng og vi er påvirket af det omgivende miljø. Heraf følger også den sunde etiske erkendelse af, at vi alle er afhængige af hinanden, at ingen eller intet er ligegyldigt, men alt og alle har en positiv betydning for den samlede energi og balance.
Menneskets helbred afhænger hermed af en ligevægt, såvel i kroppen som med omgivelserne og hele Universet.
De fem elementer kommer selvfølgelig også fra Kina og er beskrevet i det klassiske værk ”Den gule kejser” fra ca. 200 f.kr. og dens kilder stammer sandsynligvis helt tilbage til 2600 f.kr.
De fem elementer tager højde for stort set alle påvirkninger og tilstande vi kan komme ud for. Så som:
Tid på dagen. Årstid. Farver. Lyde. Humør. Følelser. Lugt. Krops sekreter. Sanseorganer. Smag. Bevægelser. Sygdomstilstand. Overflade: negle, hud, hår, læber, ansigt. Klima. Verdenshjørne.
Kinesiologien anvender endvidere de nerolymfetiske punkter, nerovaskulærer punkter, organ refleks punkter og chakra systemet som kendes fra forskellige, østlige visdomstraditioner.
Når man arbejder kinesiologisk er det klientens krop som kommer med svarene, så det er kinesiologens opgave at stille spørgsmålene og forholde sig neutral, til svarene. For hurtigt at kunne finde de rigtige afbalancerings metoder. Har man i kinesiologien inddelt spørgsmålene i fire hoved gruppe som svare til de fire fingre holdt sammen med tommeltotten, svarende til struktur, kemi, psyke og elektrisk.
Hvordan kan det være, at man kan det?
Min egen forklaring er at vores underbevidste sind husker alt hvad vi har været udsat for og ved præcist hvad vi har brug for og hvad der er dårligt for os. Vi er bare ikke bevidste om det dvs. det er ikke sprogligt gjort – så derfor kommer svarende via bevægelse. Og dette er mange behandlings systemer klar over, ja, selv dygtige poker spiller er meget opmærksomme på dette faktum.
Kan det bevises at kinesiologi virker?
Nej, det kan man ikke, sådan som bevisførelse er krævet i dag i videnskabelig forskning. Der kræves nemlig forsøg skal være reproducerbare. Man forudsætter at samme symptom har samme årsag, man kan bevise at hovedpine piller virker fordi det lammer hjernen ens på stort set alle, og spiser man nok af dem dør man. Men hovedpiner kan have tusinde årsager. Og da “alternative behandler” går efter årsagen og da hver kinesiolog har adgang til forskellige resurser vil de kun finde de ting hos en klient som vedkommende kan behandle. En kinesiolog kan ikke behandle en person som ikke vil behandles. Kinesiologi er et samarbejde mellem behandler og klient. Der er dog ting man alligevel kan demonstreres på individer som har modstand mod kinesiologi. Det er f.eks. svækkelse af muskel energien via meridian svække punkter, som det kendes fra forskellige østlige kampsporter karate, judo, osv.
Men selv dette regnes ikke for et bevis. For det er baseret på subjektive oplevelser.
Og tusinde vis af historier fra klienter der er blevet hjulpet, er ikke bevis. For der er jo ikke nogen kontrol gruppe. Så det kunne være placebo effekten. Men i min verden er det faktisk lige meget om det skulle være placebo effekten der gør folk raske, da man ved kinesiologi ikke tilføjer nogen bivirkninger. Der kan nogen gange dukke gamle symptomer op, og det er faktisk et godt tegn. Da det at behandle med kinesiologi er som at skrælle et løg, eller kører filmen baglæns.
Mange veluddannede mennesker har prøvet at finde en forklaring på, hvordan meridian systemet virker. Det er da også lykkedes at finde nogle forklaringer, der kan passe indenfor et snævert naturvidenskabeligt verdensbillede, frigivelse af endorfiner (morfinlignende stoffer) i hjernen etc – men disse forklaringer er ikke tilstrækkelige og blegner, når man observerer, hvad der sker ved anvendelsen af kinesiologi. De livsenergi, som kinesiologien påvirker, er i dag lige så naturvidenskabeligt uforklarlige som tyngdekraften, universets sorte huller, kærlighedens kraft etc.
Helene Langevin MD. Har undersøgt hvorfor akupunktur nåle “gribes” selv steder hvor der ikke er muskler, og fandt sammenhæng med fascia systemet ( De forbindende sener, bindevævet ) og hendes observation af at akupunktur punkter ofte faldersammen med de steder hvor fasciastøg mødes. Sammenholder man det med Robert O. Becker MD.’s fund af at de kollagene fibre er de mest elektriske ledende i kroppen, og at DC elektrisk strøm er det der stater helings processen efter ben fraktur og amputationer. Er det måske ikke så langt ude med de der meridianer.