Ryg smerter.

Smerter i ryggen opstår altid som følge af overenergi i en eller flere muskel. Det er vigtigt at læse: Årsag til overenergi og konsekvensen deraf.

Ved smerter i den øvere ryg er skuldermusklerne meget ofte involverede, længer nede på ryggen kan underbens musklerne være den primære årsag, og ved lænden er balle musklerne næste altid en del af årsagen, men også mave musklerne og lårbens musklerne kan være synderne.

De primære ryg muskler:

Sacrospinalis (Longissimus / Illocostalis / rotatore / multifideus) :

Består af fler muskler og går fra nakken til korsben.

sacospinalis

sacospinalis

Svaghed med føre en udfladning af lændesvajet, ensidig svaghed medføre svaj ud mod, og skråning fremad mod, den svage. Begge tilstande medføre smerter ved korsbenområdet.
Trigger punkter kan findes langs hele musklen og kan sende smerter til steder langs hele rygge, ud i ballerne. Og de kan sende smerter til forsiden af kroppen og til de indre organer. Mange af disse smerter kan fejltolkes som: Angina, lungehindebetændelse, blindtarmsbetændelse, nyresten, svulster, inflammation af ribbenene, rifter i ledbånd, problemer med bruskskiverne.
Trigger punkter kan medføre skolliose, forskubbelse af sacroiliacaleddene.
Systemiske symptomer: Gigt, ledbetændelse, blæreproblemer, stress, skulder og albueproblemer.

Psoas major:

Sidder dybt inde i maven, går fra lændehvirvlerne til lårbenet.
Svaghed medfører kort skridtet gang, udad drejede fødder. Ved ensidig svaghed lumbal skoliose. Ved svaghed i begge sider medfører det låste lændehvirvler.

psoas

psoas

Trigger punkter sender smerter til lænden, lysken og øverste del af låret.
Trigger punkter i musklen medføre for stort lændesvaj som så belaster lændehvirvler, som kan medfører alvorlige konsekvenser for rygsøjlen. Det kan være svært og når de er rigtigt slemme umuligt at: rejse sig fra en stol, lave sit-ups, rette sig ud, gå og stå.
Systemiske symptomer: Nyreproblemer, rastløshed, hudproblemer, eksem, hjerte problemer, vand i benene, lidelser i knogler, problemer med hår og øre, senilitet.

Psoas minor:

Samme som major, med den ene forskel at en spændt psoas minor får lændesvajet til at blive for lille.

Quadratus lumborum:

Sidder fra hoftekammen til lændehvirvlerne og nederste ribben. Roterer, sidebøjer overkroppen, udstrækker rygsøjlen og løfter hoften ved gang.

quadratus luborum

quadratus luborum

Ved svaghed er det svært at rotere overkroppen.
Trigger punkter kan give smerter ved ydersiden af hoftekamme, under ballerne specielt ud mod siden, lysken og sacroiliacaleddet.
Trigger punkter kan medføre en hofte som er trukket op, som skaber en kurve i ryggen så det ser ud som om man har skoliose, eller et kort ben.
Smerterne fra trigger punkter forveksles ofte med arthritis i rygsøjlen, problemer med diskus, iskias og bursitis i hoften.

Latissimus dorsi:

Fra ryghvirvlerne og hoftekam til forside af overarm. Svaghed giver forstyrrelser ved bevægelser hvor armen føres ind mod kroppen, og ved svaj af kroppen.
Trigger punkter kan give smerter: midt på ryggen ved nederste spids af skulderblad, på siden af underlivet, smerter kan brede sig ud til indersiden af arm og hele vejen ned til lillefinger og til fjerde og femte finger.
Trigger punkter kan forhindre armen i at rette sig helt ud, frem og op. De kan forhindre armen i at løfte sig helt.
Systemiske symptomer: Sukkersyge, for lavt blodsukker, høj skulder i den ene side, allergi over for sukker, koffein eller tobak. Ødemer, mundlidelser som paradentose, mundsår, tørre og revnede læber kan indikere et bugspytkirtel problem.

Behandling af smerter i ryggen:

Visuel inspektion af krops holdning og en palpering af spændings tilstanden. Samt få et overblik over hvilke bevægelser er hæmmet og hvilke der evt. giver smerte.
Behandlingen beså i at identificer og afspænding af de involverede muskler med overenergi, dette gør jeg som kinesiolo ved at bruge muskel test, og en afspændings teknik (reaktive muskler). Derved bringes musklernes tonus i balance i forhold til hinanden.
I tilfælde af meget overspændte muskler, kan der blive tale om at man skal udføre biokinetiske øvelser der hjemme.
Herefter opløses triggerpunkter, ved hjælp af massage, dette kan kun sjældent lykkes på en enkelt gang, og der må påregnes hjemme arbejde i den forbindelse.
Så masserers muskler, med en passende teknik, hvor der er ophobning af affaldsstoffer,
Tilsidst kan det blive nødvendigt at behandle hyoptone (underspændte) muskler, det gøres med modtryk på musklen, kombineret med en åndedræts teknik.
Rettelse af nakkehvirvel.
Og så kan der ordineres evt. vitaminer / mineraler og som nævnt: Biokinetiske øvelser (afspændings øvelser) / selv massage af punkter.

Tilbage til behandling af