Nakke smerter og hold i nakken

Smerter og hold i nakken opstår altid som følge af overenergi i en eller flere muskel. Det er vigtigt at læse: Årsag til overenergi og konsekvensen deraf.

De muskler der ofte er på spil ved nakke problemer er: Scalenerne, Øvere trapezius, Sternoclariomastedius, semisplenius capitis, ocipital musklerne. Men meget ofte kan en eller flere af alle skulder musklerne være involveret. Og selv mave musklerne kan genere nakken så man har svært ved at holde hovedet, også sacrospinalis (de lange rygmuskeler), ja selv balle musklerne.

De seks primære nakke og hals muskler:

Øvre trapezius:

Går fra nakkehvirvlerne til yderste overkant af skulderblad. Svaghed i den ene side gør at hoved ikke kan komme ned til skuldren. Svaghed i begge sider gør det svært at udstrække halsen, hæve hoved fra mave liggende.
Trigger punkter i øvre trapezius kan give tindingehovedpine, smerter bag øjende, svimmelhed, smerter i kæbemusklen.
Systemiske symptomer: Øjen problemer, sløret syn, bindehindebetændelse, øre infektioner og høretab specielt i det lave svingnings område.

Nakkeextensorer ( Splenius capitis og cervicis )

Går melle nakkehvirvlerne og ryghvirvlerne. Assister i at holde hovet oprejst og drejning af hovedet.
Svaghed giver smerter i den nedre del af ryggen. Har sværte ved at holde hovedet oprejst.
Trigger punkter sender smerter til issen og fra kraniets basis til øjnene, dunkende smerte inde i kraniet. De kan være årsag til sløret syn, og en bestanddel af migræne-hovedpine. De kan give en snurrende eller brændende fornemmelse i hovedbunden baghovedet. Og de kan give en oplevelse af følelsesløshed eller tryk i baghovedet.
Systemiske symptomer: Hovedpine, bihulebetændelse, astma, allergi.

Suboccipitale muskler:

Fra de to øverste nakkehvirvel til kraniet.
Kontrollere bevægelserne nikke og lægge hovedet på skrå.
Trigger punkter give smerter der opleves som om de befinder sig inde i hovedet.
Trigger punkter giver ikke nakkesmerter men begrænser hovedets evne til at nikke og lægge hovedet på skrå. De forårsage en skarp smerte på siden af halsen når hoved drejes så langt det kan.

Sternocleidomastoideus:

Fra knogle fremspring bag øret til henholdsvis kravebenet og brystbenet.
Bøjer halsen og drejer ansigtet mod den modsatte side.
Ved svaghed: tilter hoved fremad og drejer mod den mest sammentrunkerende muskel, kan medføre cervikalt prolaps.
Trigger punkter i musklen giver ingen smerter i selve musklen, men kan give smerter i ansigt, kæber, pandehovedpiner, øjne, tunge, bag ørerne, nakken, øvre del af brystbenet, ørepine, tandpine,
Systemiske symptomer: Svimmelhed, høre nedsættelse, synsforstyrrelser, øjne der løber i vand, hængende øjenlåg og tiks, bogstaver der hopper når man læser, forstyrrelser i opfattelse af vægt, koldsved på panden, overproduktion af slim i bihulerne, næsesvælg, hals, løbende næse, slim i halsen, kronisk hoste, høfeber,

Scalenermusklerne:

Dybe halsmuskler, på siden af halsen og til første og andet ribben.
Svaghed hæmmer bevægelighed af hals og nakke.
Trigger punkter kan give smerter hele yderside af arm helt ud til tommelfingeren og pegefingeren, ned på brystet og øverst mellem skulderbladene. Trigger punkter kan være den bagved liggende årsag til skulderproblemer, og kan der med også være årsagen til en meget lang række af systemiske symptomer.

Levator scapula:

Gå fra nakkes hvirvler til inderste øvere hjørne af skulderblad. Løfter og rotere skulderbladet, en svag levator scapulae får skulderbladet til at rotere ud og nedad.
Trigger punkter i levator scapulae kan være årsag til smerte og stivhed i nakken. Hvis trigger punkterne er meget aktive, kan de sende smerter til inderste kant af skulderbladet.
Trigger punkter i leavtor scapulae gør at man ikke kan dreje hoved til den side hvor trigger punktet er.
Systemiske symptomer kan være: Ømme muskler, problemer med syre/base balancen.

 

Behandling af smerter og hold i nakken:

Visuel inspektion af krops holdning og en palpering af spændings tilstanden. Samt få et overblik over hvilke bevægelser er hæmmet og hvilke der evt. giver smerte.
Behandlingen beså i at identificer og afspænding af de involverede muskler med overenergi, dette gør jeg som kinesiolog ved at bruge muskel test, og en afspændings teknik (reaktive muskler). Derved bringes musklernes tonus i balance i forhold til hinanden.
I tilfælde af meget overspændte muskler, kan der blive tale om at man skal udføre biokinetiske øvelser der hjemme.
Herefter opløses triggerpunkter, ved hjælp af massage, dette kan kun sjældent lykkes på en enkelt gang, og der må påregnes hjemme arbejde i den forbindelse.
Så masserers muskler, med en passende teknik, hvor der er ophobning af affaldsstoffer,
Tilsidst kan det blive nødvendigt at behandle hyoptone (underspændte) muskler, det gøres med modtryk på musklen, kombineret med en åndedræts teknik.
Rettelse af nakkehvirvel.
Og så kan der ordineres evt. vitaminer / mineraler og som nævnt: Biokinetiske øvelser (afspændings øvelser) / selv massage af punkter.

Tilbage til behandling af